Visuals vs Storytelling

2kwadraat

Deel deze story

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Visuals vs Storytelling

Of jij je weekenden doorbrengt op Netflix, achter je gameconsole of in de kroeg, je consumeert verhalen. Maar wat doen visuals met verhalen? Een goed verhaal zonder visuals is en blijft simpelweg een goed verhaal. Neem datzelfde verhaal en voeg er goede visuals aan toe en voilà: je hebt een ervaring. Niet overtuigd? Goed, want laat ik nu een voorbeeld geven:

Een man besluit zijn huidige bestaan in te ruilen voor een leven in een nieuwe wereld. Daar delven de kolonisten een kostbare grondstof. Net waar de kostbare grondstof zich bevindt, heeft zich een inheemse stam gevestigd en die is niet van plan te vertrekken. Terwijl de man de nieuwe wereld ontdekt, kruist hij zijn pad met een vrouwelijke inboorling. De man krijgt de taak om in de stam te infiltreren, om zo te achterhalen wat hen wél doet vertrekken. Hoe meer de man leert over de stam en de vrouwelijke inboorling, des te meer hij zich begint te verzetten tegen de kolonisten. Daarnaast begint hij ook nog eens gevoelens te krijgen voor de vrouw. Als hij ontdekt dat een aanval op de stam aanstaande is, besluit hij de stam te waarschuwen. De stam vecht, met de hulp van de man, terug en weet de kolonisten ternauwernood te verslaan. De man sluit zich aan bij de stam en zijn leven te delen met de vrouw. Ze leven nog lang en gelukkig.

Disney

Komt dit verhaal je bekend voor? Disney’s Pocahontas? Avatar? Beide antwoorden zijn goed, want in essentie vertellen beide films hetzelfde verhaal. Juist de visuals maken het verschil waarmee de films van elkaar te onderscheiden zijn en geven de film context. Ondanks het verhaal zijn beide films in uitvoering compleet anders. Zo speelt Avatar zich af in het jaar 2154 op een andere planeet, terwijl Pocahontas afspeelt in het jaar 1607, in het net ontdekte Amerika.

Wat is het geheim van visuals?

Beelden overtuigen. Wat je ziet, geloof je eerder dan wat je hoort. Door het verhaal visueel te presenteren, creëer je een nieuwe werkelijkheid. De regisseur, James Cameron, moest 9 jaar wachten totdat de techniek genoeg gevorderd was om zijn ideeën te kunnen realiseren. Hij wilde een sciencefictionfilm maken die verder ging dan enkel figuranten in een gek kostuum voor een decor. Hij wilde ‘echte’ aliens. Een ervaring waarin jij je daadwerkelijk zou wanen op Pandora. De regisseur stak jaren in de ontwikkelingen van zijn computeranimaties om Pandora tot leven te wekken. En zelfs dat was niet genoeg.

James Cameron ging een stap verder. Hij wilde meer diepte in zijn verhaal en (her)introduceerde 3D met zijn film. Het resultaat? Toen Avatar in 2009 uitkwam, brak het record na record en is het vandaag de dag nog altijd de meest verdienende film ooit. Een goed verhaal vertellen is één, maar een goed verhaal tot een ervaring omdopen is andere koek. Het vergt niet enkel meesterschap over taal, om het verhaal te kunnen vertellen, maar juist ook over beeld. Om het verhaal zo authentiek mogelijk uit te beelden. Wie vandaag de dag een grootmeester in storytelling wil worden, moet dus meester zijn in zowel beeld als taal. Want alleen zo kun je een goed verhaal omtoveren tot een ervaring en een ervaring vergeet je nooit.

Bekijk wat we nog meer doen

projecten

De WiedeTafel

De Weide Tafel Een lang gekoesterde droom vormgeven! Een cateringbedrijf die catering als een zintuigelijke

projecten

Praktijk Roozendaal

Praktijk Roozendaal Een nieuwe visuele online identiteit voor gedreven huisartsen die opereren vanuit een gezamenlijk